Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
To zależy od przedszkola, każde ma inne reguły, ale przyjmują już 10 miesięczne dzieci w niektórych. Na liście przedszkoli w kommunie jest zaznaczone, w którym od jakiego wieku. W każdym razie sporo przedszkoli ma tak jakby połączony żłobek i przedszkole, tylko oddzielne sale. Mamy przyprowadzają dzieci w wózkach. 2,5 roku to wiek, w którym większość dzieci w Norwegii już chodzi do przedszkola.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(Sabsia)
Nowicjusz
toczym wiec sie tu różni przeczkole od złobka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
nie wiem, jak wyglda polski żłobek, ale chyba niczym, poza tym, że w Polsce jest to oddzielne miejsce i ma inną nazwę niż przedszkole, a tu to wszystko jedno
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
No i w Polsce juz nie ma żłobków.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Anna Balawender
(AniaB)
Wiking
hej dziewczyny nie wiem czy jeszce tutaj ktos zaglada ale amm pytanko, moj maly bedziie mial 4 lata od sierpnia bede mieszkala w nor bardzo boje sie dac go do przeczkola ze sobie nie poradzi, z tego co piszecie to dzieciaki w nor moga byc okropne,tylko wiem ze ze mna w domku nie nauczy sie jezyka!!ile czeka sie na miejsce w pzreczkolu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Na miejsce w przedszkolu mozna czekac nawet kilka miesięcy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
Podanie składasz w kommunie, gdzie mają listę oczekujących na miejsce. Wypełniasz też rubryczkę, gdzie podajesz datę od której chciałabyś, zeby twoje dziecko chodziło do przedszkola. Jeśli bedzie to w trakcie roku szkolnego, to miejsce moze, a nie musi się znaleźć, zależy jak długa jest lista oczekujących (mi udało się dostać miejsce w ciągu 2 tyg, ale wszyscy twierdzili, ze to CUD). Jeśli wypełnisz podanie przed określona w danej kommunie (zazwyczaj jest to luty-kwiecień), miejsce powinnaś dostać w nowym roku szkolnym (1 sierpień). O ile mi wiadomo, dzieciom 4 letnim i starszym szybciej przyznają miejsca, ze względu na wiek (taka informację podała mi jedna nauczycielka), to w przypadku, gdy lista jest wyjątkowo długa w stosunku do ilości miejsc. Reasumując, teraz jest czas składania podań na nowy rok szkolny i najlepiej zrobić to jak najszybciej, ale jeśli nie macie numerów personalnych, to ani rusz. A ha, z numerem personalnym można to zrobić przez internet.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
No i mozna jeszcze dodac ze dzieci bez norweskiego rodowodu maja pierwszenstwo, bo chodzi o jezyk.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Anna Balawender
(AniaB)
Wiking
dzieki wielkie za odpowiedzi jak bede miala jeszce pytanka to bede pisac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
a co takiemu dziecku przygotowac do przedszkola ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok